Autorádio TESLA 2105B Spider

Zpět na přehled všech autorádií


TESLA 2105B "Spider"

vyráběno v letech 1970 - 1974, ve své době stálo 910 Kčs
vhodné do automobilů BARKAS B-1000, Škoda 100, Škoda 1000MB, Škoda 110R, Škoda 1202, Škoda 1203, Wartburg 353








Jednoduché "lidové" rádio s rozsahem dlouhých a středních vln, které stálo u zrodu celé řady podobně řešených autorádií TESLA. Bylo vyráběno v národním podniku TESLA Bratislava a vyznačovalo se na svoji dobu nezvykle moderním a velmi estetickým designem. Je pozoruhodné, že tvůrce jeho vzhledu - designér Ján Vikrut, se podílel zároveň i na konstrukci vlastní elektroniky rádia.

Napájení 12V, výstup na jeden reproduktor. Předností jsou malé rozměry - oproti standardním autorádiím má až poloviční hloubku, takže se dá montážně uzpůsobit i do automobilů, kde není pod palubní deskou moc místa.

Je poměrně zajímavé, že po automobilech Škoda řady Octavia a 1202, jejichž výřez uprostřed palubní desky zakrytý nerezovým rámečkem s průzvučnou tkaninou byl přímo určen k vestavbě rádia, neměly nově příchozí "embéčka" a následné "stovky" z výroby žádnou přípravu a montáž Spiderů a dalších autorádií tak byla obvykle individuální záležitostí každého majitele. S rádiem se dodával i jakýsi montážní rámeček z plechu, který měl nahoře dva šrouby a umožňoval tak namontovat rádio pod palubní desku.

Spider měl kulaté plastové knoflíky černé barvy s kovovým lesklým terčíkem, část produkce pak dostala jiné celočerné knoflíky - shodné s rádiem TESLA 2107B. Obdélníkové tlačítko na předním panelu sloužilo k přepínání mezi příjmem dlouhých a středních vln.

Ještě větší zajímavostí, o níž se kupodivu velmi málo ví je ale skutečnost, že toto rádio se vyváželo do kapitalistické ciziny (a s tímto cílem již bylo dokonce konstruováno). Pod názvem "Gliderola" se prodávalo zejména ve Velké Británii, kde často překvapivě tvořilo doplňkovou výbavu v automobilech sportovnějšího charakteru (Ford Zephyr, Austin, Rover atd.) Od tuzemského provedení se lišilo pouze anglickými nápisy na předním panelu a také jiným prodejním balením. Stejně tak bylo toto rádio v zahraničí prodáváno pod označením TESLA Focus.

V odborné literatuře se zrod rádia Tesla Spider datuje do roku 1972 - a většina internetových článků a sběratelů tento údaj přebírá, ovšem skutečností je, že se pro export vyrábělo v omezené míře již v roce 1970 a na náš trh přišlo v polovině roku másledujícího. Původní cena 980 Kčs postupem času klesla na 910 Kčs.

Absence velmi krátkých vln (FM) u těchto autorádií prakticky znemožňuje jejich běžné použití v dnešní době. Díky svému vnitřnímu uspořádání a možnosti využití původního zesilovače (pokud je funkční) jsou ale relativně celkem jednoduše přestavitelná.


Možnosti úprav :

1. Přestavba na přehrávání MP3 souborů. Z rádia nově vede USB konektor pro připojení libovolného flash disku s nahranými MP3 soubory. Na další písničku se přeskakuje pomocí původního přepínače vlnových rozsahů. Tato úprava vyjde zhruba na 1600

2. Přestavba na přehrávač MP3 a digitální FM rádio. Konektor USB pro flash disky s MP3 soubory. Tlačítkem SV se přepíná mezi MP3 a rádiem. Pro přeskakování mezi písničkami (nebo stanicemi u rádia) se používá speciální dvousměrný ovladač, napojený uvnitř na původní knoflík ladění - jeho pootočením doprava přejdeme na další písničku, otočením doleva pak na písničku předchozí. Včetně dálkového ovládání pro rozšířené funkce (nastavení barvy zvuku, ukládání stanic do předvoleb atd.). Cena úpravy asi 2000

3. Přestavba na přehrávač MP3, digitální FM rádio a Bluetooth A2DP přehrávač (přehrává písničky uložené ve Vašem mobilu vybaveném touto funkcí). Konektor USB pro flash disky s MP3 soubory. Tlačítkem SV se přepínají jednotlivé výše uvedené funkce. Pro přeskakování mezi písničkami (nebo stanicemi u rádia) se používá speciální dvousměrný ovladač, napojený uvnitř na původní knoflík ladění - jeho pootočením doprava přejdeme na další písničku, otočením doleva pak na písničku předchozí. Včetně dálkového ovládání pro rozšířené funkce. Ani u této nejvyšší varianty se nijak nemění původní rozměry a zůstává samozřejmě stále 100% zachován původní vnější vzhled ! Cena cca 2800



Výše uvedený výčet možností přestavby tohoto rádia není úplný - na přání je možné provést i jiné úpravy, jako třeba vyvedení AUX vstupu pro připojení kapesního MP3 přehrávače, atd. Uvedené ceny jsou pouze orientační a vždy se odvíjí od konkrétního kusu dodaného zákazníkem k přestavbě (celkový vnitřní a vnější stav, použitelnost některých vnitřních obvodů, atd.)
D I S K U S E
Zde můžete napsat jakýkoliv dotaz, připomínku či zkušenost - obratem bude zveřejněna.
(1 komentářů)

Notice: mysql_result(): Unable to jump to row 127 on MySQL result index 0000000027a56a0f000000005443b1eb in /www/doc/www.radiotechna.cz/www/radiobase/mysql.php on line 283

Notice: mysql_result(): Unable to jump to row 127 on MySQL result index 0000000027a56a0f000000005443b1eb in /www/doc/www.radiotechna.cz/www/radiobase/mysql.php on line 283
Text komentáře:
Vaše přezdívka:
Kontrola, jestli jste člověk nebo robot :

Felicia
27.02.2020 23:26
mám zájem o přestavbu rádia na variantu 2. prosím ozvěte se na 603581471. Díky Holiš